top of page
  • Writer's pictureKatja Leino-Loison, TtM & Sh

Rintasyöpätyypit ja luokittelu?

Rintasyöpää voidaan luokitella monin eri tavoin. Rintasyöpädiagnoosin monimutkainen luokittelu voi olla hämmentävää. Luokittelu on kuitenkin tärkeää, jotta lääkärit voivat suunnitella potilaan yksilöllisen hoitosuunnitelman ja ennustaa sairauden kulkua.


Tässä artikkelissa käyn läpi rintasyövän luokittelun perusasiaoita.



Rintasyövän luokittelu kudosopillisen eli histologisen tyypin mukaan


Rintasyövän histologinen luokittelu perustuu syöpäsolujen ulkonäköön mikroskoopin alla. Tämä luokittelu kertoo, millaisia syöpäsoluja on kyseessä.


Yleisin rintasyövän histologinen tyyppi on tiehytperäinen eli invasiivinen duktaalinen karsinooma, jota on 70–80 % kaikista rintasyövistä. Tiehytperäisessä rintasyövässä syöpäsolut tunkeutuvat rintatiehyeen sisältä ympäröivään kudokseen.


Toiseksi yleisin rintasyövän histologinen tyyppi on rauhasperäinen eli invasiivinen lobulaarinen karsinooma, jota on noin 10–15 % kaikista rintasyövistä. Sen esiintyminen kummassakin rinnassa on yleisempää, kuin tiehytperäisessä rintasyövässä.


Molempien syöpätyyppien paranemisennuste on samankaltainen. Lobulaarinen syöpä voi aiheuttaa tulkintavaikeuksia mammografia- ja ultraäänitutkimuksessa sen epämääräisen kasvutavan vuoksi.


Rintasyövän harvinaisempia histologisia tyyppejä ovat tubulaarinen, kribriforminen, musinoosi, medullaarinen ja papillaarinen rintasyöpä sekä Pagetin tauti. Tulehduksellinen eli inflammatorinen rintasyöpä on taudin harvinainen, aggressiivinen muoto, joka vaatii nopeaa hoitoa, tällöin rinta on kuumottava, punoittava, turvonnut ja kosketusarka.


Varsinaiseen rintasyöpään voi liittyä myös varhainen in situ -muoto. Tällöin pahanlaatuiset syöpäsolut eivät ole vielä tunkeutuneet syvemmälle rintakudokseen, vaan esiintyvät rintatiehyen tai rauhasliuskan sisällä. Varhaismuotoja voivat olla:


o Duktaalinen karsinooma in situ (DCIS), sitä ei pidetä varsinaisena syöpänä vaan rintasyövän riskitekijänä.

o Lobulaarinen karsinooma in situ (LCIS) on niin ikään syövän esiaste, jonka paranemisennuste on erinomainen pelkällä paikallishoidolla.


Rintasyövän esiasteiden ennuste on hyvä ja ne eivät lähetä etäpesäkkeitä.



Rintasyövän luokittelu biologisten alatyyppien mukaan


Rintasyövät voidaan jakaa karkeasti neljään biologiseen alatyyppiin.


Naissukupuolihormoneilla eli estrogeenilla (ER) ja progesteronilla (PR), voi olla vaikutusta rintasyövän syntyyn ja kehitykseen. Hormonien sitoutumiskohtia eli reseptoreita esiintyy elimistössämme erilaisten solujen pinnalla. Estrogeeni- ja progesteronihormonit kiinnittyvät näihin reseptoreihin säädellen solujen toimintaa.


Hormonireseptoripositiivisessa rintasyövässä naishormonit edistävät syövän kasvua sitoutumalla syöpäsolun pinnalla oleviin reseptoreihin lisäten syöpäsolujen kasvua ja jakautumista. Noin 80 % kaikista rintasyövistä on hormonireseptoripositiivisia.


Luminaaliset A-syövät. Luminaaliset syöpäsolut muistuttavat maitorauhastiehyiden sisäpintaa verhoavia soluja. Suurin osa rintasyövistä on luminaalista A-tyyppiä.


o ER ja/tai PR on positiivinen

o HER2 on negatiivinen

o Ki67 on matala, eli vain pieni osa syöpäsoluista on jakautumisvaiheessa

o Hyväennusteiset alatyypit, kuten tubulaarinen, kribriforminen ja musikoottinen karsinooma lukeutuvat kaikki luminaaliseen A-tyyppiin



Luminaaliset B-syövät


o ER ja/tai PR on positiivinen

o HER2 on positiivinen tai negatiivinen

o Ki67 on korkea, eli syöpäsolujen jakautuminen on vilkasta

o Ovat kookkaampia ja huonommin erilaistuneita kuin luminaaliset A- karsinoomat



HER2-positiivisessa rintasyövässä HER2-proteiini kiinnittyy syöpäsolun pinnalla oleviin HER2-reseptoreihin, vaikuttaen näin syöpäsolun kasvuun. Reseptorilla tarkoitetaan solun pinnalla olevaa niin sanottua sitoutumiskohtaa. Reseptorien runsas määrä kiihdyttää syöpäsolujen jakautumista.


o ER ja PR negatiivinen

o HER2 positiivinen

o Noin 15 % kaikista rintasyövistä

o Hoitoon voidaan käyttää HER2-täsmähoitoa

o Taudin ennuste on nykyisin samalla tasolla kuin HER2-negatiivisen rintasyövän



Kolmoisnegatiiviset eli triplanegatiiviset rintasyövät


o kasvaimen soluissa ei esiinny hormonireseptoreita eikä HER2-monistumaa (ER ja PR negatiivinen sekä HER2 negatiivinen)

o Medullaarinen karsinooma sekä metaplastiset karsinoomat lukeutuvat tähän alaryhmään

o Arviolta 10 % rintasyövistä on kolmoisnegatiivisia


Duktaalisia ja lobulaarisia karsinoomia voi olla kaikissa biologisissa alatyypeissä.


Geeniprofiilianalyysien suorittaminen ei ole laajassa käytössä, joten karkea jaottelu tehdään useimmiten syöpäkudoksen estrogeeni- ja progesteronireseptorien (ER ja PR), HER2-kasvutekijän ilmentymisen sekä syöpäsolujen jakautumisnopeuden (Ki67) pohjalta. ER-, PR-, Ki67- ja HER2-määritykset ovat potilaan ennusteen ja hoidon kannalta erittäin tärkeitä.



Rintasyövän luokittelu levinneisyyden mukaan


Yleinen rintasyövän levinneisyyden arvioinnissa käytetty malli on kansainvälinen TNM-luokitus, jossa:


Tumor määrittelee rinnan kasvaimen koon

Node ilmaisee rintasyövän leviämistä läheisiin imusolmukkeisiin

Metastasis kertoo mahdollisista etäpesäkkeistä


Syövät jaotellaan TNM-luokituksen perusteella levinneisyysasteisiin, joita on viisi (0, I, II, III, IV). Levinneisyysaste 0 tarkoittaa pientä paikallista syöpää, joka ei leviä. Levinneisyysasteen IV syöpä on laajalle levinnyt tai lähettänyt etäpesäkkeitä.

T1N0

Kasvaimen läpimitta on korkeintaan 2 cm (T1). Kainalon imusolmukkeissa ei ole syöpäkudosta (N0).

T2N0

Kasvaimen läpimitta on 2,1–5 cm (T2), ja kainalon imusolmukkeissa ei ole syöpäkudosta (N0).

T3N0

​Kasvain on läpimitaltaan yli 5 cm (T3), ja kainalon imusolmukkeissa ei ole syöpäkudosta (N0).

T1–3N1

Syöpäkasvaimen koot kuten edellä, ja kainalon imusolmukkeissa on syöpäkudosta (N1).

T4N0–2 ja T1–3N2–3

T4 kasvain on kiinnittynyt ihoon tai rintakehään.

N0-luokassa kainalon imusolmukkeissa ei ole syöpäkudosta

N1-luokassa kainalon imusolmukkeissa on syöpäkudosta

N2-luokassa kainalossa on yhteen kasvaneita, kasvainkudosta sisältäviä imusolmukkeita.

N3-luokassa syöpä on levinnyt rintalastan viereisiin imusolmukkeisiin.

M1

Syöpäkasvain on ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä imusolmukealueiden ulkopuolelle jo toteamisvaiheessa.

Taulukko 1: TNM luokitus, lähde: kaikki syövästä.fi


Rintasyövän levinneisyyden mukaan kyseessä on joko varhaisvaiheen paikallinen rintasyöpä tai levinnyt rintasyöpä. Varhaisvaiheen paikallisessa rintasyövässä kasvain ei ole levinnyt rinnan tai kainalon ulkopuolelle. Syöpäkasvaimen lähettäessä etäpesäkkeitä muualle elimistöön, on kyseessä levinnyt rintasyöpä.



Rintasyövän luokittelu erilaistumisasteen mukaan


Levinneisyyden lisäksi hoitojen valintaan ja hoitotulokseen vaikuttaa syöpäsolujen erilaistumisaste eli gradus. Se kuvaa, kuinka paljon

o kasvaimen solukon kasvutapa

o kasvainsolujen ulkomuoto ja

o kasvainsolujen jakautuminen eroavat rinnan normaalikudoksesta.


Rintasyöpä jaetaan kolmeen erilaistumisasteeseen mikroskooppisen löydöksen mukaan, gradus 1–3. Mitä erilaistuneempi syöpäsolu on, eli mitä lähempänä syöpäsolun rakenne on normaalia solurakennetta, sitä hitaammin se yleensä kasvaa tai lähettää etäpesäkkeitä.


Gradus 1 tarkoittaa hyväennusteisinta, lähimpänä normaalikudosta olevaa solumuotoa

Gradus 2 on gradus 1 ja gradus 3 välimuoto

Gradus 3 tarkoittaa kasvaintyyppiä, jossa on runsaasti jakautumassa olevia soluja.



Jokainen rintasyöpään sairastunut henkilö ja jokainen rintasyöpä on erilainen. Jokaiselle potilaalle suunnitellaan juuri hänen tarpeitaan vastaava yksilöllinen hoitosuunnitelma. Hoidon valinnassa ja suunnittelussa kuunnellaan myös rintasyöpää sairastavan henkilön toiveita.


Toivottavasti tästä artikkelista oli sinulle apua ja selvensi monimutkaista ja hämmentävääkin luokittelua edes hiukan.


Myös nämä artikkelit saattavat kiinnostaa sinua:








 
Artikkelissa käytetyt lähteet:


Kaikki syövästä. Rintasyöpä. Syöpäjärjestöt. https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/rintasyopa/#rintasyovan-oireet


Kaikki syövästä. Syövän vaiheet, erilaistuminen ja levinneisyys. Syöpäjärjestöt. https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syovan-vaiheet-erilaistuminen-ja-levinneisyys/



Rintasyövän valtakunnallinen diagnostiikka- ja hoitosuositus 2019. Suomen Rintasyöpäryhmä Ry. Finnish Breast Cancer Group. https://bin.yhdistysavain.fi/1594776/b4YMQJsazCOoRzXx0fXM0Ui_iL/Rintasy%C3%B6v%C3%A4n%20valtakunnallinen%20diagnostiikka-%20ja%20hoitosuositus%205.2.pdf


Suomen Rintasyöpäryhmä Ry. Rintasyövän diagnostiikka. Duodecim 1999; 115(13):1427-. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. https://www.duodecimlehti.fi/duo90354#top-wrapper


Tiainen, L. & Utriainen, M. 2022. Rintasyövän ennustetekijät täsmentyvät. Duodecim 2022; 138 (4). 307–314. https://www.duodecimlehti.fi/duo16707


Vehmanen, L. 2020. Rintasyövän toteaminen, alatyypit ja ennuste. Terveyskirjasto. Lääkärikirja Duodecim. Artikkelin tunnus: dlk00618 (013.020) © 2022 Kustannus Oy Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00618

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page