Resilienssi rintasyöpämatkalla – Näin voit vahvistaa psyykkistä palautumiskykyäsi
- Katja Leino-Loison, TtM & Sh
- 5.5.
- 4 min käytetty lukemiseen
Elämän pysähtyessä hetkellisesti rintasyöpädiagnoosin äärellä, kohtaa moni sairastunut paitsi fyysisiä haasteita, myös valtavan henkisen myllerryksen. Miten jatkaa eteenpäin, kun koko elämä tuntuu muuttuneen? Tässä kohtaa esiin nousee yksi hyvinvoinnin kannalta keskeinen voimavara: resilienssi.

Mitä resilienssi tarkoittaa rintasyöpään sairastuneelle?
Resilienssillä tarkoitetaan ihmisen psyykkistä joustavuutta ja selviytymiskykyä. Se on joustavuutta, sisua ja sopeutumista – kykyä kohdata vaikeudet ja silti jatkaa eteenpäin. Se auttaa toipumaan kriiseistä ja jatkamaan eteenpäin, vaikka elämä olisi hetkellisesti murentunut.
Se ei tarkoita kylmyyttä tai kivuttomuutta, vaan sitä, ettei jää lopullisesti kiinni epätoivoon.
Tunnetussa vertauskuvassa resilienssiä voidaan kuvata käyttäen apuna kahta kukkaa: sinivuokkoa ja voikukkaa.

Sinivuokko tarvitsee oikeanlaisen kasvualustan, ei liian kuivaa eikä kosteaa. Se kasvaa ja kukkii kauniisti, kun se saa oikean määrän aurinkoa ja ravinteita. Sinivuokolla on siis vähemmän resilienssiä, mutta kun vallitsevat olosuhteet saadaan paikoilleen, se voi hyvin.
Resilienttejä yksilöitä voidaan verrata voikukkaan. Voikukka kasvaa, vaikka asvaltin läpi, siitä pienestä halkeamasta, missä ei kuvittelisi olevan minkäänlaisia edellytyksiä kasvulle. Se kukkii kauniisti, satoi tai paistoi, kuivassa ja kosteassa. Kun sen kitkee, se kasvaa kukoistaen aina vain uudelleen. Huomaa kuitenkin, vaikka kuinka vahva voikukka onkin, se ei kestä mitä vain. Kasvimyrkky voi saada senkin luovuttamaan taistelun.
Molemmilla on arvonsa – tärkeintä on tunnistaa oma luontainen tapa selviytyä ja oppia tukemaan sitä.

Resilienssi rintasyöpäpotilaan tukena
Tutkimukset osoittavat, että suurin osa rintasyöpään sairastuneista kokee psyykkisiä oireita, kuten stressiä, ahdistusta ja alakuloa, jossain hoitojen vaiheessa. On kuitenkin myös hyviä uutisia, sillä omaa resilienssiä voi vahvistaa.
Esimerkiksi eurooppalainen BOUNCE-tutkimus kehitti digitaalisia työkaluja arvioimaan resilienssiä rintasyöpäpotilailla. Tulokset osoittivat, että psyykkinen vointi koheni merkittävästi jo vuoden sisällä hoitojen alusta, kun resilienssiä tuettiin aktiivisesti. (Pettini et al., 2022).
Tutkimuksessa potilaita luokiteltiin eri resilienssitasoille, kuten resilientti, toipuva, heikkenevä tai kroonisesti stressaantunut. Tärkein havainto oli se, että resilienssi ei ole pysyvä ominaisuus, vaan dynaaminen ja kehittyvä taito. Sitä voi tietoisesti harjoitella – myös rintasyöpähoitojen aikana.
Voiko resilienssiä oppia?
Kyllä voi.
Vaikka perimä ja elinympäristö vaikuttavat resilienssiin, tutkimukset korostavat erityisesti ympäristön ja ajattelumallien ja sosiaalisen tuen merkitystä (Seiler & Jenewein, 2019).
Resilienssiä voi kehittää monin tavoin: tunteiden säätely, ajatusten tarkkailu, merkityksen löytäminen vastoinkäymisistä, kehon ja mielen yhteyden vahvistaminen – nämä ovat kaikki keinoja, joita voi harjoitella.

Monelle toimii esimerkiksi yksinkertainen päivittäinen harjoitus:
kirjoita ylös kolme asiaa, jotka antoivat sinulle tänään toivoa, voimaa tai lohtua. Ne voivat olla pieniäkin – tärkeintä on, että ne ovat sinulle merkityksellisiä.
Miten vahvistaa psyykkistä palautusmiskykyä?
Resilientti ihminen ei torju vaikeuksia, vaan kohtaa ne. Hän hyväksyy tosiasiat, mutta etsii samalla mahdollisuuksia. Resilientti ajattelu on joustavaa: kun vanha toimintamalli ei enää toimi, kokeillaan jotain uutta.
Ajatuksilla on valtava vaikutus selviytymiseen. Jos uskot, ettei onnea enää ole tarjolla sairastumisen jälkeen, voit mieleen hiipiä toivottomuus. Mutta jos uskot, että elämässä on yhä hyvää – vaikka eri tavalla kuin ennen – kuljet jo kohti sisäistä vahvistumista.
Omia ajattelumallejaan voi tarkastella ja muokata. Tämä ei tarkoita toksista positiivisuutta, vaan lempeää uteliaisuutta omaa mieltä kohtaan.
Konkreettisia keinoja resilienssin vahvistamiseen
Tässä viisi keinoa, joita voit kokeilla arjessasi:
Kirjoita ylös yksi asia, josta olet kiitollinen juuri tänään.
Pysähdy hengittämään tietoisesti 2 minuutin ajan kerran päivässä.
Luo pieni rutiini, joka tuo sinulle iloa (esim. kuppi teetä rauhassa, kävely luonnossa).
Harjoittele ystävällistä sisäistä puhetta. Miten puhuisit ystävällesi samassa tilanteessa?
Muistuta itseäsi siitä, mitä olet jo selvittänyt. Tee lista selviytymisen hetkistä elämässäsi.

Miten voit vahvistaa resilienssiäsi?
Ehkä sinussa on jo nyt enemmän voimaa kuin osaat arvatakaan. Ehkä olet taitava jossakin, mikä tuo sinulle iloa. Ehkä sinulla on luontainen kyky nähdä toivoa pienissä asioissa. Tai ehkä kaikki tuntuu nyt raskaalta – ja juuri siksi tarvitset lempeitä keinoja löytää takaisin itseesi.
Resilienssi ei ole kilpailu.
Et voi jäädä siitä jälkeen.
Se on matka, jonka jokainen kulkee omassa tahdissaan.
Tärkeintä on, että matka saa alkaa.

Perheesi resilienssi on myös sinun voimavarasi
Rintasyöpä ei kosketa vain sairastunutta – se vaikuttaa koko perheeseen. Perheen tunneilmapiiri, uskomukset, yhteenkuuluvuuden tunne ja tuki voivat joko vahvistaa tai heikentää sairastuneen henkistä palautumista.
Perheesi ei tarvitse olla "täydellinen" ollakseen sinun tukenasi. Kyse on yhteydestä, arvostuksesta ja pienistä teoista arjessa. Joskus suurin resilienssiteko on antaa itselle ja muille lupa tuntea – ja silti olla yhdessä.
Mieti hetki:
Miten sinun perheessäsi kohdataan vaikeat tunteet?
Voitteko puhua niistä ääneen?
Kuka perheessäsi on sinun tärkein tukesi juuri nyt?
Halutessasi voit lukea täältä lisää siitä, "Miten kerron rintasyövästä lapselle?"
Haluatko vahvistaa omaa palautumiskykyäsi ohjatusti?

Carolin Ketolan suunnittelema verkkokurssi tukee sinua rintasyöpämatkallasi - hoitojen aikana ja niiden jälkeen.
Kurssi tarjoaa selkeitä työkaluja, lempeitä harjoituksia ja konkreettisia keinoja mielen hyvinvoinnin ja resilienssin vahvistamiseen juuri sinun omista lähtökohdistasi käsin.
Halutessasi voit tutustua verkkokurssiin tästä.
Artikkelin kirjoittamisessa käytetyt lähteet:
Carolin Ketola, 2025. Verkkokurssi: Rintasyövästä eteenpäin - Löydä henkiset voimavarasi ja vahvista mieltäsi.
Muut lähteet:
Alagizy, H., Soltan, M., Soliman, S., Hegazy, N. & Gohar, S. 2020. Anxiety, depression and perceived stress among breast cancer patients: single institute experience. Middle East Current Psychiatry. https://doi.org/10.1186/s43045-020-00036-x
Aizpurua-Perez, I. & Perez-Tejada, I. 2020. Resilience in women with breast cancer: A systematic review. European Journal of Oncology Nursing. DOI: 10.1016/j.ejon.2020.101854
Hammarsten, H. BOUNCE-tutkimus auttaa ennakoimaan rintasyöpäpotilaan psyykkisen tuen tarpeen. https://www.europadonna.fi/ajankohtaista/verkkouutiset/bounce-tutkimus-auttaa-ennakoimaan-rintasyopapotilaan-psyykkisen-tuen-tarpeen/
Li, Y., Wang, K., Yin, Y., Li, Y. & Li, S. 2018. Relationships between family resilience, breast cancer survivors’ individual resilience, and caregiver burden: A cross-sectional study. International Journal of Nursing Studies. https://doi.org/10.1016/j.ijnurstu.2018.08.011
Lipponen, K. 2020. Resilienssi arjessa. Helsinki: Duodecim.
Pettini, G., Sanchini, P., Pat-Horenczyk, R., Sousa, B., Masiero, M., Marzorati, C., Galimberti, V., Munzone, E., Mattson, J., Vehmanen, L., Utriainen, M., Roziner, I., Lemos, R., Frasquilho, D., Cardoso, F., Oliveira-Maia, J., Kolokotroni, E., Stamatakos, G., Leskelä, R., Haavisto, I., Salonen, J., Richter, R., Karademas, E., Poikonen-Saksela, P., Mazzocco, K. 2022. Predicting Effective Adaptation to Breast Cancer to Help Women BOUNCE Back: Protocol for a Multicenter Clinical Pilot Study. JMIR Publications. DOI: 10.2196/34564
Poijula, S. 2018. Resilienssi: Muutosten kohtaamisen taito. Helsinki: Kirjapaja.
Seiler, A. & Jenewein, J. 2019. Resilience in Cancer Patients. Frontiers in Psychiatry. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2019.00208
Comments