Ruusu rintasyöpäpotilaalla: oireet, toteaminen ja hoito
- Katja Leino-Loison, TtM & Sh
- 28.3.2023
- 2 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 20.1.
Mikäli epäilet ruusutulehdusta, hakeudu viipymättä päivystävän lääkärin vastaanotolle!

Ruusu (Erysipelas) on yleinen, äkillisesti alkava vakava ihon bakteeri-infektio, jonka aiheuttaja on pääsääntöisesti streptokokki. Bakteeri pääsee elimistöön rikkoutuneen ihon kautta synnyttäen ihon pintakerrokseen ja imusuoniin voimakkaan tulehdusreaktion. Ruusu voi edetä nopeasti ihonalaiseen kudokseen ja jopa lihaksiin asti. Ilman ripeästi aloitettua antibioottihoitoa voi ruusu johtaa yleisvoinnin merkittävään heikentymiseen ja pahimmillaan jopa verenmyrkytykseen ja vakaviin jälkiseuraamuksiin.
Ruusulle altistavia tekijöitä ovat muun muassa ihorikkoumat, diabetes, ihoalueen heikentynyt verenkierto, ylipaino ja turvotukset raajoissa. Imusolmukkeiden poistosta johtuva käden lymfaturvotus on ruusulle altistava tekijä ja rintasyöpäpotilailla ruusua esiintyykin ylävartalossa ja käsivarressa. Aiemmin sairastettu ruusu altistaa tulehduksen uusiutumiselle.
Ruusun oireet
Yksi ruusun tunnusmerkeistä on oireiden alkaminen äkillisesti.
Ruusun oireita ovat
Yleinen huonovointisuus
Vilunväristykset
Päänsärky
Pahoinvointi
Äkillinen, korkea kuume
Iholle ilmaantuneet punoitus ja turvotus, jotka muuttuvat tarkkarajaiseksi kuumottavaksi, liekehtiväksi ja araksi
Ruusu saattaa levitä nopeasti koko raajan käsittäväksi tulehdukseksi
Joskus punoittavalle ihoalueelle voi muodostua rakkuloita, haavaumia, paiseita tai verenpurkaumia
Ruusu voi myös olla vähäoireinen
Ruusun toteaminen
Lääkäri toteaa ruusun yleensä helposti potilaan oireiden perusteella. Lisäksi veren tulehdusarvot ja valkosolujen määrä ovat yleensä koholla.
Ruusun hoito
Ruusua ei voi hoitaa itse. Se vaatii aina lääkehoitoa ja nopea hoidon aloitus onkin ensisijaisen tärkeää.
Ruusua hoidetaan antibiootein, aluksi joko suonensisäisesti tai joskus lihakseen pistettynä. Iho-oireiden, kuumeen ja tulehdusarvojen tasaannuttua jatketaan hoitoa yleensä tablettihoitona suun kautta.
Tulehtuneen raajan turvotusta voidaan vähentää ja ruusun uusiutumista ehkäistä raajan kohoasennon sekä kompressiohoidon (tukisidosten ja -hihan) avulla. Hoidon alkuvaiheessa tiukka tukisidos voi lisätä kipua.
Akuutissa vaiheessa kuumottavan ihon kipua voidaan lievittää viilentävien keittosuolakääreiden avulla ja särkylääkkeellä.
Kortisonivoiteella voidaan rauhoittaa ärtynyttä ihoa.
Ruusua ei tule yrittää hoitaa pelkästään itsehoidolla, vaan lääkäriin on mentävä aina viipymättä.
Ruusun ennaltaehkäisy
Valitettavasti ruusu uusiutuu herkästi.
Rintasyöpäpotilaan on tärkeää huolehtia ihon kunnosta esimerkiksi
välttämällä ihon hautumista
estämällä hiertymien syntyä sekä
rasvaamalla ihoa
Jos kärsit lymfaturvotuksesta, käytäthän tarvittaessa kompressiohihaa turvotuksen ehkäisemiseksi. Vaikeassa lymfaturvotuksessa voidaan käyttää apuna myös lymfaterapiaa.
Artikkelin kirjoittamisessa käytetyt lähteet:
Huovinen, S. 2022. Ruusu on vakava ja nopeasti etenevä ihon bakteeri-infektio. Terveystalo, Tietopaketti. https://www.terveystalo.com/fi/tietopaketit/ruusu
Terveyskylä.fi. 2018. Ruusu eli erysipelas. https://www.terveyskyla.fi/ihotautitalo/ihoinfektiot/bakteerien-aiheuttamat-ihoinfektiot/ruusu-eli-erysipelas
Tunturi, S. 2021. (Aiemmat kirjoittajat: Hannuksela, M & Hannuksela-Svahn, A.) Ruusu (erysipelas). Lääkärikirja Duodecim. Artikkelin tunnus: dlk00065 (010.030)
© 2023 Kustannus Oy Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00065
Vehmanen, M. 2021. Ruusu on yleinen ihoinfektio – Näin tunnistat ruusun merkit. Super – hoitoalan ammattilaisten verkkolehti. https://www.superlehti.fi/hyvinvointi/terveys/ruusu-on-yleinen-ihoinfektio-nain-tunnistat-ruusun-merkit/
Kuvat: depositphotos.com
ความคิดเห็น