top of page
  • Writer's pictureKatja Leino-Loison, TtM & Sh

Toivo-vertaistukisovellus: apua ja tukea myös rintasyöpää sairastaville ja heidän läheisilleen


Toivo-sovelluksen sisältöalueita

Kun sinä tai läheisesi sairastuu vakavasti, on luonnollista tuntea itsensä yksinäiseksi sekä hukkua kysymyksiin ja huoliin. Rintasyöpää sairastaville ja heidän läheisilleen on tarjolla arvokasta vertaistukea Toivo-vertaistukisovelluksen avulla.


Mikä Toivo-sovellus on?


Toivo-vertaistukisovellus on palvelu, joka on suunniteltu tarjoamaan vertaistukea ja tietoa sairastuneille, vammautuneille sekä heidän läheisilleen. Sovellus on toteutettu yhteistyössä OLKA-toiminnan, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) sekä HyTe ry:n (ent. EJY ry) välillä.


"OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa ja verkossa. Toiminnan tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKA-toimintamalli on kehitetty HUSin ja HyTe ry:n yhteistyönä."


Toivo-sovellusta voi käyttää helposti sekä puhelimella että tietokoneella. Sovellus on ladattavissa sovelluskaupoista tai käytettävissä verkkoselaimella. Sovelluksen kehittäjänä toimii Mesensei Oy.


Mitä sovelluksessa tehdään?


Toivo-sovellus tarjoaa maksutonta ja anonyymiä vertaistukea. Toivo-vertaistuki ei rajoitu mihinkään tiettyyn sairauteen tai vammaan; sen avulla voi hakea tukea erilaisilla taustoilla. Vertaistukijat ovat koulutettuja ja luotettavia, ja he sitoutuvat vaitioloon myös vertaistukisuhteen päättymisen jälkeen. Sovellus perustuu kahdenkeskiseen vertaistukeen, joka on osoittautunut erittäin tehokkaaksi tukimuodoksi.


Sovelluksesta löytyy tietoa vertaistukea tarjoavista järjestöistä ja niiden tapahtumista. Toivo-sovellus täydentää olemassa olevia vertaistuen muotoja, eikä sen tarkoitus ole korvata kasvokkain tapahtuvaa tukitoimintaa, vaan tarjota lisäresurssia niille, jotka tarvitsevat tukea ja tietoa.


Miten Toivo-sovellus sai alkunsa?


Toivo-sovellus syntyi tarpeesta laajentaa OLKA-toiminnan tarjoamaa vertaistukea niin, että se tavoittaisi kaikki apua tarvitsevat. Sovelluksen avulla vertaistukea on tarjolla ajasta ja paikasta riippumatta, mikä mahdollistaa oikea-aikaisen tuen saamisen eri hoitopolun vaiheissa, osana toipumisen elinkaarta.


Lisätietoja Toivo-vertaistukisovelluksesta saa sairaaloiden ja lääkärikeskusten henkilökunnalta sekä OLKA-toiminnan kautta.


Toivo on Suomen suurin digitaalinen potilaiden vertaistukipalvelu, ja se syntyi kymmenien järjestöjen yhteistyönä. Sovellus tarjoaa koulutettuja vapaaehtoisia vertaistukijoita eri järjestöistä, ja se on helppokäyttöinen. Tukea voi hakea ilman rekisteröitymistä, ja vertaistukijan voi valita eri hakusanoilla, kuten diagnoosin tai kielen perusteella.


Koulutetut vertaistukihenkilöt ovat palvelun käytettävissä säännöllisesti, ja keskustelut ovat täysin luottamuksellisia. Toivo mahdollistaa kahdenkeskisen vertaistuen. Uutena toimintona on mahdollisuus käyttää sovellusta myös ruotsin kielellä.


Toivon käyttö selaimessa on helppoa ja se löytyy osoitteessa: https://app.mesensei.com/guest/start


Toivo-sovelluksen voi ladata puhelimeen App Storesta ja Google Playsta.


Selainversion aloitussivu näyttää tältä:


kuva TOIVO-sovelluksen selainversion etusivulta

Sovellukseen ei tarvitse rekisteröityä, mutta sinun tulee antaa itsellesi joko käyttäjänimi tai nimimerkki.


Sisäänkirjautumisen esimerkki
Oman nimen tai nimimerkin kirjoittaminen TOIVO-sovellukseen
TOIVO-sovellus toivottaa uuden käyttäjän tervetulleeksi

Sovellus toivottaa sinut tervetulleeksi ja voit nyt tutustua sovelluksen antiin. Vertaistuen lisäksi palvelusta löytyy ohjeita, tapahtumia ja ajankohtaista informaatiota.


(Kuvakaappaukset on napattu Toivo-sovelluksesta ylläpitäjän luvalla.)


 

Täältä löydät lisätietoa sekä OLKA-toiminnasta että TOIVO-vertaistukisovelluksesta







42 katselukertaa
bottom of page