top of page
  • Writer's pictureKatja Leino-Loison, TtM & Sh

Rintojen omatarkkailun tärkeys - Tunne rintasi ry


Esimerkkipiirros rintasyövän esiintymisestä.

Kuva: tunnerintasi.fi


Miten Tunne Rintasi ry syntyi?


Säännöllinen rintojen omatarkkailu ja opastus sai Suomessa alkunsa vuonna 1972 ja sitä tehtiin tuolloin täysin vapaaehtoisvoimin. Toiminnan käynnistämisessä isossa roolissa oli radiologi Gisela Gestrin, joka jo 1960-luvun lopussa totesi, että rintasyöpä voitaisiin löytää aiemmin, jos sen oireet olisivat tiedossa. Gisela toi Suomeen omatarkkailutekniikan, joka juontaa juurensa jo 1800-luvulle.

Omatarkkailua opetettiin laajasti Martoille ja Marthoille, Gisela tutki rintojen omatarkkailun vaikutusta rintasyöpäkuolleisuuteen. Omatarkkailun vaikuttavuudesta saatiin nopeasti tuloksia ja toiminta laajeni valtakunnalliseksi. Vuonna 1992 sille perustettiin oma yhdistys ProMama, jonka perustamisessa olivat mukana Naisjärjestöjen keskusliitto, Marttaliitto, Finlands Marthaförbundet ja muutamat muut naisjärjestöt.


(Lisää historiastamme ja muuta kiinnostavaa materiaalia löydät YouTube-kanavaltamme: Tunne Rintasi - YouTube)


Nykyään meidät tunnetaan nimellä Tunne rintasi ry. Työmme päämäärä on edelleen edistää rintasyövän varhaista toteamista. Haluamme edistää myös rintaterveellisiä elintapoja sekä oman kehon hyväksymistä. Toimintamme perustuu viestintään, vaikuttamistyöhön ja opastuksiin. Vapaaehtoiset ovat yhä tärkeässä roolissa toiminnassamme, kuten myös monet yhteistyökumppanit.

Ota verkkokurssi käyttöösi


Tuotamme maksutonta materiaalia niin ammattilaisten kuin yksityishenkilöidenkin käyttöön. Löydät materiaalin ja paljon tietoa sivuiltamme: tunnerintasi.fi


Uusimpana verkkokurssi ”Rintasyövän oireista, omatarkkailusta ja rintaterveydestä”.

Verkkokurssi soveltuu kaikille ja se sisältää perustiedon lisäksi osaamista syventävää materiaalia. Kurssilla käydään läpi muun muassa rintasyöpä, sen taustatekijöitä, riskejä ja ennustetta. Kurssilla opit myös omatarkkailun tekniikan.


Rintaterveysosiossa kerrotaan liikunnasta ja ravitsemuksesta suhteessa rintaterveyteen. Syventävässä osiossa perehdyt muun muassa rintasyövän eri tyypeistä ja biologisista alatyypeistä. Suoritettuasi kurssin saat siitä todistuksen.


Rekisteröityminen kurssille on ilmaista ja voit tehdä sen osoitteessa app.skhole.fi/tunne-rintasi


Oikeassa yläkulmassa on ”rekisteröidy”-nappula ja rekisteröitymiskoodi on TR9922.


Mukavia opiskeluhetkiä verkkokurssimme parissa!

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page