top of page
  • Antti Rossi

Rintasyöpä diagnoosi - myötätuntoinen lähestymistapa, mieli, liikunta ja ravitsemus

Rintasyövän diagnoosi on aina shokki sairastuneelle ja hänen läheisilleen. Diagnoosi iskee päin kasvoja kesken kaiken elämässä. Rintasyöpä sekoittaa omat ja läheisten suunnitelmat. Mieli täyttyy ajatuksista, huolesta ja pelosta – "Mitä nyt?" Sairastuminen rintasyöpään tulee aina väärään aikaan ja juuri silloin, kun sitä ei odota.


Naianen kävelee sateenvarjon kanssa metsätiellä

Syöpään sairastuminen voi olla pelottava ja haastava aika. On kuitenkin olemassa erilaisia strategioita, jotka voivat auttaa tukemaan läpi tämän vaiheen mahdollisimman hyvin.


Mahdollisuuksien mukaan usko paranemiseen, mielentila, sopiva säännöllinen liikunta ja terveellinen ravinto voivat tukea kokonaisvaltaista hyvinvointia ja auttaa pitämään kehon ja mielen vahvana tämän vaiheen läpi.


Kuitenkaan nämä asiat eivät korvaa lääkärin antamaa hoitoa tai neuvoja. Ota siksi aina yhteyttä ammattilaiseen saadaksesi yksilöllistä neuvontaa ja hoitoa tilanteessasi.


Tämän artikkelin tarkoituksena on tarjota apua siinä, miten voit jaksaa läpi prosessin vahvempana.

 


Rintasyöpä ja tunteet - Mitä nyt?


Pelko, epävarmuus ja ahdistuksen tunteet voivat olla voimakkaita. Huolet täyttävät mielen. Mitäs nyt? Miten minun käy? Miten käy läheisten - pärjäävätkö he?


On täysin normaalia tuntea itsensä järkyttyneeksi ja hämmentyneeksi tällaisessa tilanteessa. Miten suhtautua, kun sairastuu?


Lopulta ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa suhtautua syöpään. Mieliala voi vaihdella voimakkaasti taistelijasta toiseenkin päähän.


Viha, suru, syyllisyys, yksinäisyys… ja sitten... kyllä minä voitan tämän!

Rintasyöpädiagnoosin jälkeen alkaa matka, jossa tunteiden kohtaaminen, sanoittaminen ja käsittely ovat tärkeitä. Tunteita ei kannata yrittää hallita. Kontrollointi voi saada aikaan sen, että tunteet voimistuvat ja saavat entistäkin suuremmat mittasuhteet. Siksi on tärkeää antaa itselleen lupa tuntea ja käsitellä näitä tunteita avoimesti.


Nainen istuu puiston penkillä katsoen kaukaisuuteen

Jokainen ihminen käsittelee asioita ja tunteita omalla tavallaan. Joku purkaa ahdistusta keskittymällä tekemiseen. Pitää tätä kautta itsensä kiireisenä, jotta ei olisi aikaa olla paikallaan ja jäädä tunteidensa "vangiksi". Toiselle on tärkeää hakea vertaistukea, puhua asiasta. Joku toinen taas on mieluummin itsekseen ja ajatelee asioita mielessään.


Riippumatta siitä, miten asiaa lähtee käsittelemään, on tärkeää kohdata tilanne ja tunteet. Sen jälkeen jää mahdollisuus alkaa miettiä - miten tämä tilanne hoidetaan? Siitä alkaa samalla psyykkinen toipuminen.


Mielen pitäminen positiivisena


Mielentila ja usko - tässä käy vielä hyvin, voi auttaa matkalla. Positiivinen asenne ja tietty taistelutahto voivat auttaa ylläpitämään henkistä tasapainoa ja antaa voimaa käsitellä asiaa.


Ei ole kuitenkaan aina helppoa yrittää pitää omaa mieltään vakaana. Yksi keino voi olla kuitenkin kiitollisuuden etsiminen ja yrittää löytää sairastumisesta huolimatta, elämästä jotain hyvää. Tämä voi auttaa saamaan ajatuksia pois pelosta ja huolista.


Päiväkirjan kirjoittaminen, omien tunteiden ja ajatusten purkaminen voi lievittää tunnetaakkaa. Myös erilaiset hengitysharjoitukset voivat auttaa rauhoittamaan mieltä ja lievittää stressin tunteita. Mindfulness-harjoitukset voivat lisäksi tarjota rentoutumista ja lievittää stressiä.


Muista, ettei tarvitse jäädä yksin. Psykoterapia tai muu ammattilaisen tarjoama keskusteluapu voi tarjota turvallisen tilan tunteiden käsittelyyn. Suomalainen Mielenterveysseura tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia mielenterveyden tueksi.


Lisäksi on olemassa erilaisia kirjoja, selviytymistarinoita ja verkkosivustoja, kuten tämäkin tässä, jotka antavat tietoa ja tukea rintasyöpään sairastuneille.


Sanotaan, että tieto voi lisätä tuskaa, mutta sairastumisen vaiheessa tieto kaikesta voi taas auttaa käsittelemään asioita ja lievittää sitä. Tärkeää on, että mistä ikinä apua haetkaan, keskustele ja ilmaise omat toiveesi ja tarpeesi.


Liikunta ja rintasyöpä


Säännöllinen liikunta voi olla apuna rintasyövän hoitopolun eri vaiheissa. Treenaaminen voi auttaa lievittämään stressiä, auttaa purkamaan omaa mieltä, lisätä verenkiertoa ja parantaa sekä ylläpitää fyysistä kuntoa. Lisäksi se voi edesauttaa painonhallinnassa ja vähentää myöhemmin syövän uusiutumisen riskiä.


Monia hyötyjä voidaan saavuttaa keholle ja mielelle. Tässä vaiheessa on kuitenkin muistettava armollisuus itseä kohtaan ja kuunneltava omaa kehoaan.


Rauhallinen liikunta, kuten kävely, jooga, uinti ja voimaharjoittelu kuntosalilla tai kotitreenin muodossa, voivat olla hyviä vaihtoehtoja.


Kaksi henkilöä venyttelee jumppasalissa.

Kestävyysliikunta tukee sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa. Vastaavasti sopiva fyysinen rasite lihaskuntoa harjoittamalla ylläpitää ja kehittää lihasvoimaa ja lihasmassaa.


Liikunnan ei tarvitse olla kilpailua tai liian rankkaa. Voit kuitenkin yrittää auttaa itseäsi sopivalla liikunnalla. Tärkeintä on löytää itsellesi sopivia liikuntamuotoja, jotka tuottavat iloa, piristävät mieltä, luovat positiivista energiaa ja auttavat ylläpitämään hyvinvointia.


Voit kokeilla erilaisia lajeja, jos joku ei ole entuudestaan tuttu tai et tiedä, mistä pidät. Tätä kautta voit löytää sen, mikä sopii juuri sinulle. Muista kuitenkin aloittaa kaikki rauhallisesti, ylläpitää tasainen tekeminen ja kuunnella itseäsi.


Rintasyöpä ja ravitsemus


Terveellinen ruokavalio voi auttaa tukemaan kehoa ja mieltä rintasyövänhoitopolun eri vaiheissa.


Eri ravintoaineet, kuten vitamiinit, kivennäisaineet ja antioksidantit, ovat todella tärkeitä koko kehon toiminnan ylläpitämiseksi ja immuunijärjestelmän vahvistamisessa. Huomioithan kuitenkin, että aktiivihoitojen aikana lisävalmisteiden käyttö on kielletty.


Ravitsemuksen apu


Keskiössä tulisi olla terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. Suositeltavia ovat esimerkiksi Välimerenruokavalio tai suomalaisten ravitsemussuositusten noudattaminen. Tutkimusten mukaan kaikki ainekset, joista voi olla apua, löytyvät kasviksista, hedelmistä ja marjoista.


Värikkäitä marjoja ja hedelmiä sydänkulhoissa.

Näiden tuotteiden käyttämistä suositellaan juuri edellä mainituissa ruokavalioissa. Näitä ruokavalioita on tutkittu tarkkaan, ja niiden noudattaminen voi auttaa ennaltaehkäisemään syöpäriskin muodostumista samalla kun ne tukevat lääketieteellistä hoitoa.


Tärkeä lähtökohta on, että ruokavalio pitäisi rakentaa kasvisvoittoiseksi. Suositus on, että kasviksia pitäisi syödä päivittäin yli 500 grammaa. Tämä määrä jää kuitenkin suurimmalta osin syömättä. Kasviksia sekä hedelmiä olisi hyvä nauttia jollain tavalla jokaisella aterialla, jotta tavoite toteutuisi. Toiseksi, keskittyminen täysjyväviljoihin, palkokasveihin ja hyviin rasvoihin, joita saadaan pehmeistä kasvisrasvoista, kasviöljystä, kalasta, pähkinöistä ja siemenistä, on suositeltavaa.


Ruokavaliota voidaan täydentää laadukkailla proteiinin lähteillä, kuten maitotaloustuotteilla, kanalla ja kananmunilla. Vastaavasti kaikki ruoka-aineet, jotka voivat ylläpitää matala-asteista tulehdustilaa kehossa, kuten prosessoitu ruoka ja sokeri, tulisi pyrkiä välttämään mahdollisuuksien mukaan.


Tärkeää on nähdä, että terveellinen ravitsemus voi tukea kehon vastustuskykyä ja auttaa sietämään lääketieteellisten hoitojen mahdollisia sivuvaikutuksia.



Kokonaisvaltainen tuki ja apu


Rintasyöpädiagnoosi voi olla pelottava asia, joka vaikuttaa sairastuneen ja läheisten koko elämään. Kokonaisvaltainen tuki ja hyvinvointiin panostaminen ovat avainasemassa, kun käsitellään tätä vaikeaa aikaa.


Henkinen tuki, terveelliset elämäntavat, säännöllinen liikunta, ravinto, lepo ja mieli voivat auttaa tukemaan elämänlaatua ja auttamaan selviytymään sairauden tuomista haasteista.

Tämä artikkeli tarjoaa tukea ja tietoa mielen, treenaamisen ja ravitsemuksen merkityksestä rintasyövän diagnosointivaiheessa. Artikkelisarja jatkuu myöhemmin ravitsemukseen, liikuntaan ja mieleen keskittyvillä artikkeleilla.

 

Noudatathan aina ensisijaisesti oman hoitoyksikkösi ohjeistusta. Tämän artikkeli ei korvaa lääketieteellistä hoitoa, eikä lääkärin tai psykologin antamia neuvoja.



Tämän artikkelin kirjoittaja Antti Rossi on Personal trainer ja ravintovalmentaja.

Hän on toiminut 10 vuoden ajan hyvinvointialan yrittäjänä auttaen tuhansia suomalaisia voimaan paremmin liikunnan, ravinnon ja mielen vahvistamisen avulla.


Antin kotisivuihin voit halutetessasi tutustua osoitteessa www.anttirossi.fi 

 

 

 Artikkelin kirjoittamisessa käytetyt lähteet:

 

Terveystalo mielenterveystalo - https://www.mielenterveystalo.fi/fi

Syöpäjärjestöt - https://www.syopajarjestot.fi

Sairaalapotilaiden tuki ry - https://www.sairaalapotilaidentuki.fi

FIHF - Ravintovalmentaja koulutus materiaalia - Reijo Laatikainen


Kuvat: Pixabay


silviarita / Silvia

PublicDomainArchive

stevepb / Steve Buissinne

TotalShape

tomasdelgado

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page