top of page
  • Writer's pictureKatja Leino-Loison, TtM & Sh

Potilaan palveluhakemisto - tavoitteena sairastuneiden ja heidän läheistensä, potilasyhdistysten sekä yritysten ja palveluntarjoajien yhdistäminen


Potilaan palveluhakemisto - verkkopalvelun toiminnan tavoitteena on sairastuneiden ja heidän läheistensä, potilasyhdistysten sekä yritysten ja palveluntarjoajien yhdistäminen. Palvelu on suunniteltu helpottamaan tarpeellisten tuotteiden, palveluiden ja vertaistuen löytämistä.



Äiti ja lapsi ostoksilla apteekissa, nuori mies katsoo lempeästi pyörätuolissa istuvaa vanhempaa miestä, kaksi naista halaavat.

 

Palveluhakemiston taustalla on oma rintasyöpäkokemukseni, joka avasi aivan uuden näkökulman suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän toimivuuteen. Akuuttivaiheessa hoitoa saa yleensä nopeasti ja hoito on ensiluokkaista. Jossain vaiheessa hoitopolkua potilaat jäävät kuitenkin yksin kysymystensä, ongelmiensa ja tarpeidensa kanssa. Tässä tilanteessa apua löytyy Potilaan palveluhakemisto -verkkopalvelusta.


 

Potilaan palveluhakemiston toiminta ja tavoitteet


Potilaan palveluhakemiston tavoitteena on auttaa sairastuneita ja heidän läheisiään selviytymään sairauden aiheuttamista haitoista, huolista ja rajoitteista auttamalla heitä löytämään omalta lähialueeltaan arvokasta vertaistukea tarjoavat potilasyhdistykset sekä ne yritykset, jotka tuotteillaan tai palveluillaan voivat olla avuksi tavalla tai toisella.

 

Vakavasti sairastuneen henkilön voimavarat eivät useinkaan riitä tiedon, tuotteiden tai palveluiden etsimiseen tai ”metsästämiseen”. Potilaan palveluhakemisto on helppokäyttöinen ja vaivaton palvelu, josta monipuolinen ja ajankohtainen tieto ja tuki, omaan tilanteeseen sopiva potilasjärjestö sekä sairauden hoitoon tai muuttuneeseen tilanteeseen tarvittavat palvelut ja tuotteet löytyvät helposti halutulta alueelta ilman pitkää Google-etsintää ja epäoleellisen tiedon suodattamista.



esimerkki potilaan palveluhakemiston hakutoiminnosta

Yritystä, palvelua tai tuotetta voidaan etsiä sijainnin ja avainsanojen avulla. Lisäksi hakutulosta on mahdollista suodattaa valitsemalla hakukentästä: kelakorvattava palvelu, kotitalousvähennys, palvelusetelituottaja, kotikäyntimahdollisuus tai verkkokauppa. Hakukenttään tullaan lisämään myös etävastaanottomahdollisuus.

 

Hakutulos on ajankohtainen, lähellä ja yrityksen ilmoituksesta käy heti ilmi saako palvelusta esimerkiksi kelakorvauksen, kotitalousvähennyksen tai kuuluuko palvelu palvelusetelin piiriin.


Esimerkki hakutuloksista

Yrityksen omalta esittelysivulta pääsee lukija halutessaan suoraan yrityksen omille verkkosivuille tutustumaan yritykseen, sen palveluihin ja tuotteisiin sekä vaikka varaamaan aikaa tai tekemään tarvittavia ostoksia.


Jokaisen palveluun osallistuvan yrityksen tiedot tarkistetaan ennen ilmoituksen julkaisua, jolloin palveluhakemisto koostuu luotettavista ja osaavista oman alansa ammattilaisista.



Potilaan palveluhakemistoa kehitetään jatkuvasti


Vertaistuen löytämistä helpottava yhdistyshaku tullaan liittämään osaksi Potilaan palveluhakemistoa vuoden 2024 alkupuolella. Yhdistyshakua kehittämässä on mukana joukko potilasyhdistyksiä ja lisää yhteiystyökumppanuuksia solmitaan koko ajan.

 

Potilaan palveluhakemiston käyttö on sairastuneille ja heidän läheisilleen sekä potilasyhdistyksille täysin maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi.

 

Sivustoa, sen toiminnallisuuksia ja sisälöjä, kehitetään jatkuvasti ja tavoitteena on luoda Potilaan palveluhakemistosta täyden palvelun kohtaamispaikka, josta sairastuneet ja heidän läheisensä löytävät jatkossa myös ajankohtaisia asiantuntija-artikkeleita sekä muuta terveydenhuoltoon ja hyvinvointiin liittyvää sisältöä.


Suunnitteilla olevia sisältöteemoja ovat muun muassa: Potilaan oikeudet Suomessa (hoitoon pääsy, hoitopaikan valinta, tiedonsaanti jne.), hyvinvointiin liittyvät teemat (ravitsemus, liikunta, henkinen hyvinvointi jne.), taloudellinen tuki sairauden sattuessa sekä omaishoitajuuteen liittyvät teemat.


Aihealueisiin on päädytty kesällä 2023 suoritetun, tiedon tarpeita kartoittavan kyselyn avulla sekä rintasyöpäpotilaille tarkoitetuissa virtuaalitapaamisissa, joita toteutettiin joka toinen viikko heinäkuusta 2023 alkaen. Sairastuneet toivat vastauksissaan esiin edellä mainittuja aihealueita sekä muun muassa hoitojen epätasa-arvoisen toteutumisen hyvinvointialueiden välillä esimerkiksi jälkitarkastusten ja jatkotutkimusten osalta.






Rajat ylittävä yhteistyö ja kattava verkosto


Jotta voimme luoda palvelusta kattavan ja toimivan, toivomme mahdollisimman monen yrityksen ja potilasyhdistyksen kiinnostuvan toiminnasta sekä näkevän Potilaan palveluhakemiston yhteisenä mahdollisuutena rajat ylittävään yhteistyöhön.


Kattavan potilasyhdistysten sekä yritysten ja palveluntarjoajien verkoston avulla voimme yhdessä vaikuttaa positiivisesti monien ihmisten elämään tarjoamalla konkreettista apua ja tukea vaikeassa elämäntilanteessa.


Jos koet, että palveluhakemistosta voisi olla iloa ja hyötyä läheisellesi, ystävällesi, tutulle yrittäjälle tai yhdistykselle, jossa olet jäsenenä, kerro palvelusta eteenpäin ja jaa linkkiä.




 

 

 

 

48 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page