top of page
  • Writer's pictureKatja Leino-Loison, TtM & Sh

Miten hoidan kynsiäni sytostaattihoitojen aikana?

Solunsalpaajat estävät myös terveiden kudosten solunjakaantumista ja vaikuttavat siten myös kynsien tyvisoluihin häiriten kynsien kasvua. Kynnet voivat haurastua, pehmentyä ja niiden väri muuttua. Joskus kynnet irtoavat osittain tai kokonaan. Jotkut täsmälääkkeet saattavat lisäksi aiheuttaa kynsivallin tai kynnenvieruskudoksen tulehduksia.


Sormenkynsien irtoaminen sytostaattihoitojen seurauksena

Mahdolliset kynsivauriot tulevat näkyviin vasta viikkojen kuluttua niiden aiheutumisesta. Paraneminen ja kynsien kasvu alkaa yleensä hoidon päätyttyä, mutta on hidasta sillä kynsi kasvaa 1–3 mm kuukaudessa. Sormenkynnet kasvavat hiukan varpaankynsiä nopeammin. Osalla potilaista kynsien muutoksia voi olla havaittavissa vielä kahden vuodenkin kuluttua hoidoista.



Miten voin ehkäistä kynsien irtoamisen?


Voit vähentää kynsi- ja ihovaurioita suojaamalla sormia ja varpaita, huolehtimalla hyvästä käsi- ja jalkahygieniasta sekä pitämällä kynnet lyhyinä. Rasvaile käsiä ja jalkoja säännöllisesti ja levittä rasvaa huolellisesti myös kynnenvierustoille. Suojaa kynsiä hankaukselta ja muulta rasitukselta käyttämällä esimerkiksi suojahanskoja.


Kynsien lakkauksen ja etenkin geelilakkauksen on jossain tapauksissa todettu suojaavan kynttä. Tästä ei kuitenkaan ole olemassa tieteellistä näyttöä, mutta tuskin lakkauksesta haittaakaan on.


Joskus mitkään kynsiä suojaavat keinot eivät auta, vaan kynnen (tai kynsien) kärki alkaa irrota alustastaan ja joskus myös kynsivallin reunasta. Pienialainen irtoaminen ei useinkaan ole kivuliasta. Jos kynnen irtoaminen on laaja-alaista ovat ne usein myös kivuliaita. Irronnut kynnenosa saattaa muuttua kellertäväksi tai muuta kynttä tummemmaksi. Uusi kynsi kasvaa hiljalleen irtoavan kynsilevyn alla.


Kynnen alle voi myös pesiytyä infektio. Jos kynnenalunen on tulehtunut ja märkii, tarvitset hoidoksi antibioottikuurin.


Osittain irronnutta kynttä kannattaa tukea kiinnittämällä se ihoteipillä tukevasti kiinni sormeen. Irtoamassa olevia kynsiä kannattaa myös suojella mekaaniselta rasitukselta ja välttämällä kynsien kastumista suojaamalla kädet esimerkiksi tiskatessa kumihanskoilla. Kannattaa myös leikata kynnet niin lyhyiksi kuin mahdollista, jolloin ne eivät takerru mihinkään kiinni ja repeä. Kasvun myötä kynsi irtoaa itsestään tai voit leikata irronneen osan irti.


Jos kynsimuutokset haittaavat, otathan yhteyttä lääkäriin tai hoitajaan.


 

Artikkelin kirjoittamisessa käytetyt lähteet:

Airola, K. 2022. Kynnen irtoaminen. Lääkärikirja Duodecim. Terveyskirjasto. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00832


Bono, P., Rosenberg-Ryhänen, L. Ohjeita sinulle, joka saat syöpälääkehoitoja. Suomen syöpäpotilaat ry.


Pasanen, A. 2022. Solunsalpaajat eli sytostaatit. Lääkärikirja Duodecim. Terveyskirjasto. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01077#s6


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page