top of page
  • Writer's pictureKatja Leino-Loison, TtM & Sh

Mitä tarkoittaa neuropatia rintasyöpäpotilaalla?

Päivitetty: 22. heinäk. 2023


Hermosoluja mustalla taustalla


Solunsalpaajat rintasyövän hoidossa


Solunsalpaajat ovat keskeinen osa rintasyöpäpotilaiden hoitosuunnitelmaa. Niiden pääasiallinen tavoite on tuhota syöpäsoluja sekä estää syöpäsolujen leviäminen kehossa. Solunsalpaajia voidaan antaa ennen leikkausta (neoadjuvanttihoito), leikkauksen jälkeen (adjuvanttihoito) tai silloin, kun syöpä on levinnyt muualle kehoon.


Tyypillisesti solunsalpaajat annetaan laskimonsisäisesti useiden hoitokertojen sarjana. Hoitojakso kestää yleensä useita kuukausia. Hoitojakson pituus ja valittu sytostaatti vaihtelevat potilaan yksilöllisen tilanteen ja syöpätyypin mukaan. Solunsalpaajahoidon tavoitteena on parantaa ennustetta ja vähentää syövän uusiutumisriskiä.


Sytostaatit aiheuttavat valitettavasti myös laajan kirjon ei-toivottuja vaikutuksia. Yksi tunnetuimmista haittavaikutuksista on neuropatia, jota tässä artikkelissa tarkastellaan syvällisemmin. Rintasyövän hoidossa käytetyistä solunsalpaajista muun muassa docetakseli ja paklitakseli voivat aiheuttaa hermovaurioita.



Mitä neuropatia tarkoittaa?


Solunsalpaajien aiheuttama neuropatia on ikävä, monia syöpäpotilaita koskettava vaiva. Neuropatia on hermoston toimintahäiriö, joka voi ilmetä hermovaurion tai hermosolujen vaurioitumisen seurauksena. Neuropatian oireet voivat vaihdella potilaskohtaisesti riippuen hermovaurion laajuudesta ja sijainnista.


Yleisimpiä neuropatian oireita ovat kipu, puutumisen tunne, pistely, polttava tunne ja heikentynyt tunto. Nämä oireet esiintyvät yleisimmin käsissä ja jaloissa. Potilaat voivat kokea lisäksi vaikeuksia hienomotorisissa taidoissa, kuten sorminäppäryydessä tai kirjoittamisessa. Joskus neuropatian oireet voivat levitä myös muualle kehoon.


Neuropatia voi aiheuttaa myös muita haittavaikutuksia, kuten lihasheikkoutta, tasapaino-ongelmia ja vaikeuksia kävellä tai suoriutua päivittäisistä toiminnoista. Nämä oireet voivat vaikuttaa merkittävästi potilaan elämänlaatuun ja hyvinvointiin.


On erityisen tärkeää, että sytostaattihoitoja saavat rintasyöpäpotilaat ovat tietoisia neuropatian mahdollisista oireista ja keskustelevat niistä hoitohenkilökunnan kanssa. Varhainen tunnistaminen ja oireiden hallinta voivat auttaa lievittämään neuropatian vaikutuksia sekä parantamaan potilaan elämänlaatua.


Neuropatian esiintyvyys kasvaa sitä mukaa, kun solunsalpaajan kumulatiivinen annos lisääntyy ja siksi neuropatiaoireiden ilmenemisellä on vaikutus sytostaattihoidon toteutumiseen. Neuropatiaoireita voidaan lievittää ainakin osittain, mikäli solunsalpaaja-annosta pienennetään, lääkettä vaihdetaan, hoitoa tauotetaan tai hoito keskeytetään riittävän ajoissa. Varhainen tunnistaminen on tärkeää, sillä hermokudoksen uusiutumiskyky on rajallista. Pitkälle edennyttä neuropatiaa ei voida parantaa ja alle 10 %:lla potilaista neuropatia kroonistuu.


Oma kokemukseni neuropatiaoireista on ollut ohimenevä. Sytostaattia jouduttiin vaihtamaan kesken hoitojen, sillä en pystynyt enää napittamaan paitaa enkä letittämään tyttären hiuksia. Hoitosuunnitelman mukaista viimeistä Docetakseli -tiputusta ei enää annettu, vaan se vaihdettiin takaisin CEF-hoitoon. Oireeni ovat lievittyneet ajan kuluessa. Nykyään, vuosien kuluttua sytostaattihoidoista, vaivana on enää pikkusormien ajoittainen puutuminen.



Miksi solunsalpaajat voivat aiheuttaa neuropatiaa?



Yksittäinen hermosolu

Huolimatta siitä, että solunsalpaajat läpäisevät heikosti veri-aivoesteen, kulkevat ne helposti veri-hermoesteen läpi aiheuttaen siten ääreishermovaurioita.


Yleisimpiä neuropatian aiheuttajia ovat taksaanit, vinka-alkaloidit ja platinajohdokset. Erityisesti taksaaneja käytetään laajasti rintasyövän hoidossa.



Tyypilliset neuropatiaoireet solunsalpaajahoidon aikana


Oireisto alkaa niin sanotusti ”sukka-hansikasmaisesti” puutumisena ja pistelynä. Tavallisimpia oireita ovat myös tuntohäiriöt tai tunnon aleneminen sormissa ja jaloissa.

Myöhemmässä vaiheessa mukaan voivat tulla jännevenytysheijasteiden eli refleksien vaimentuminen ja lihasheikkous. Lisäksi voi esiintyä tasapainovaikeuksia ja haparointia.


Värinä- ja asentotunnon ja nilkkarefleksien heikkenemistä ilmenee usein. Myös erilaiset kiputuntemukset voivat liittyä neuropatiaan, tyypillisesti ne ilmenevät polttavana kipuna mutta myös kylmäherkkyyttä voi esiintyä. Oireet väistyvät tai vähenevät yleensä kemoterapian annoslaskun tai lopettamisen myötä.



Neuropaattisten oireiden päätyypit


Neuropatia voi alentaa merkittävästi elämänlaatua ja toimintakykyä aiheuttaen mitä moninaisempia oireita. Oireet voidaan jakaa kolmeen päätyyppiin: kipuun, tuntohäiriöihin sekä autonomisen hermoston vaurioihin.


1. Kipu tai särky voi olla luonteeltaan, kestoltaan ja esiintyvyydeltään moninaista. Se voi olla ajoittaista tai jatkuvaa tai esiintyä vain levossa häiriten siten nukkumista. Kivun on kuvattu olevan esimerkiksi sähköiskumaista, polttavaa, puristavaa, tuikkivaa tai puukoniskutyyppistä. Osalla potilaista neuropatia aiheuttaa jalkapohjien hermopäätteiden herkistymistä, jolloin paljain jaloin kävely saattaa olla kivuliasta.


2. Tuntohäiriöt voivat ilmentyä poikkeavina tuntemuksina. Tuntuu kuin kävelisi ilmapatjan päällä, jalkapohjat voivat tuntua kelmumaisilta tai tuntuu kuin paljaissa jaloissa olisi sukka tai kääre. Muita oireita voivat olla puutuneisuus, tunnottomuus, kutina, levottomien jalkojen oireyhtymä, kylmälle herkistyminen sekä tasapainon häiriintyminen.


3. Autonomisen hermoston vauriot saattavat ilmetä ummetuksena, verenpaineen säätelyhäiriöinä (ortostaattinen hypotonia, jolloin nopeasti pystyyn noustaessa verenpaine laskee äkillisesti aiheuttaen huimausta), hikoiluhäiriöt, suun ja silmien kuivuminen.


Neuropatian oireet vaihtelevat jonkin verran lääkeaineittain ja alla onkin kuvattu tarkemmin tyypillisiä oireita lääkeaineryhmittäin.


Platinayhdisteiden aiheuttamalle neuropatialle erityistä on, että oireet pahenevat, vaikka lääkitys onkin lopetettu.


Sisplatiinin aiheuttaman neuropatian oireet ovat pääasiassa aistimuksellisia eli sensorisia. Näitä ovat muun muassa:

  • kipu- ja kosketustunnon häiriöt

  • värinä- ja asentotunnon heikkous

  • heikentyneet jännerefleksit

  • vakavissa tapauksissa saattaa ilmetä myös asentotuntoa välittävien hermojen vauriota (sensorista ataksiaa)

Karboplatiini aiheuttaa samanlaisia oireita kuin sisplatiini, mutta oireet ovat tyypillisesti lievempiä.


Oksaliplatiinilla on kroonisen neuropatian lisäksi myös akuutti vaikutus. Akuutin neuropatian oireet ilmenevät nopeasti lääkeaineen annon jälkeen. Oksaliplatiinin aiheuttaman kroonisen neuropatian oireita ovat tyypillisesti alaraajoissa esiintyvät tuntohäiriöt ja kipu. Krooniset oireet väistyvät osin lääkityksen loputtua.


Taksaanien aiheuttaman neuropatian yleisimpiä oireita ovat:

  • kipu- ja kosketustunnon heikentyminen

  • värinä- ja asentotunnon heikentyminen

  • lämpötunnon häiriöt

  • jännerefleksien vaimeneminen

Taksaanien aiheuttaman neuropatian oireet väistyvät tyypillisesti lääkityksen loputtua.


Paklitakseli voi edellä mainittujen oireiden lisäksi aiheuttaa myös akuuttia lihas- ja nivelkipua.


Vinka-alkaloidien (muun muassa Vinkristiini, Antitubuliini) aiheuttamalle neuropatialle tyypillisiä oireita ovat sensoriset oireet, kuten:

  • kihelmöinti, pistely tai tunnottomuus

  • jännerefleksien heikkeneminen

  • kylmä- ja lämpötunnon vauriot


Vakavammissa tapauksissa saattaa esiintyä myös jalkojen lihasheikkoutta, sydän- ja verenkiertojärjestelmään sekä virtsateihin liittyviä oireita ja ummetusta. Vinka-alkaloidien aiheuttaman neuropatian oireet väistyvät usein lääkityksen loputtua.


Bortezomibi aiheuttaa lähes yksinomaan sensorista neuropatiaa, kuten esimerkiksi

  • kihelmöintiä, pistelyä tai tunnottomuutta

  • jännerefleksien heikkenemistä

  • kylmä- ja lämpötunnon vaurioita

Motoriset ja autonomiset oireet ovat hyvin harvinaisia. Oireet helpottavat yleensä annoslaskun tai lääkityksen lopettamisen myötä.


Sytostaatteja käytetään usein yhdistelmähoitona, jolloin kokonaisoirekuva voi poiketa yksittäisen lääkeaineen aiheuttamista oireista.


Paklitakseli – karboplatiini -yhdistelmälle tyypillistä on

  • sukka-hansikas-jakaumaa noudattava tunnottomuus ja pistelevä tunne

  • lievä lihasheikkous


Paklitakseli – sisplatiini -yhdistelmän oireet ilmenevät myös sukka-hansikas-jakauman mukaisesti, aluksi alaraajoissa ja myöhemmin yläraajoissa. Tuntohäiriöiden lisäksi oireina on värinätunnon ja akillesrefleksin heikkeneminen.


Vaikeammissa tapauksissa ilmenee tuntopuutoksia, lihasheikkoutta sekä terävätunnon heikkenemistä.



Hermokivun hoitomuodot


Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeiini (Burana, Ibumax), naprokseeni (Naproxen, Pronaxen) ja asetyylisalisyylihappo (Aspirin) eivät tehoa neuropaattiseen kipuun. Neuropatian hoidossa perinteisesti käytetyt lääkkeet, kuten trisykliset depressiolääkkeet ja epilepsialääkkeet, eivät nekään ole osoittautuneet tehokkaiksi solunsalpaajahoidon aiheuttamaan neuropatiaan.


Tällä hetkellä tehokkaimpia hermokivun hoitoon käytettävissä olevia lääkkeitä ovat Venlafaksiini (Venlafaksin, Efexor) sekä Duloksetiini (Duloksetine, Cymbalta).

Ihotuntemuksiin voidaan käyttää Lidokaiini paikallispuudutetta.

Kapsaisiinilaastarista on saatu apua voimakkaasti herkistyneeseen ihon pintatuntoon.



Neurologian dosentti, osaston ylilääkäri Aki Hietaharju TAYSista luennoi 14.11.2018 solunsalpaajien aiheuttamasta neuropatiasta. Alla olevasta linkistä pääset katsomaan videon.

Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland / Suomen Suolistosyöpäyhdistys Colores


 

Artikkelin kirjoittamisessa käytetyt lähteet:


Colores. Suomen Suolistosyöpäyhdistys. Videoluento: Solunsalpaajien aiheuttama neuropatia. https://www.colores.fi/solunsalpaajien-aiheuttama-neuropatia



Leidenius, M., Tasmuth, T., Jahkola, T., Saarto, T. Utriainen, M., Vaalavirta, L., Tiitinen, A. & Idman, I. 2010. Rintasyövän hoidon aiheuttama pitkäaikainen sairastuvuus. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. 2010;126 (10): 1217–25. https://www.duodecimlehti.fi/duo98827


Mustalahti, S. 2016. Neuropatian arviointi PNQ-kyselyllä paklitakseli – karboplatiini-hoitoa saavilla potilailla. Tampereen yliopisto, Lääketieteen yksikkö.





Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page