top of page
  • Writer's pictureKatja Leino-Loison, TtM & Sh

Mitä tarkoittaa kolmoisnegatiivinen rintasyöpä?

Kolmoisnegatiivinen rintasyöpä (Triple Negativ Breast Cancer, TNBC) on harvinaisempi rintasyövän alatyyppi. Sen osuus kaikista rintasyöpädiagnooseista on vain noin 10–15 % ja siksi siitä on myös vähemmän tietoa saatavilla, kuin muista rintasyöpätyypeistä.



Triplanegatiivinen rintasyöpä on yleisempää nuoremmilla naisilla ja se on tyypillisesti aggressiivisempi kuin muut rintasyövän alatyypit. Ennuste on tällä hetkellä muita syöpätyyppejä huonompi, sillä täsmälääkettä tämän syöpätyypin hoitoon ei vielä ole. Yksittäisen TNBC-potilaan taudinkulun ennustaminen on kuitenkin edelleen hyvin vaikeaa.


Tutkimusta tehdään koko ajan ja taudin hoidossa on otettu viime vuosina isoja askelia. Kolmoisnegatiivinen rintasyöpä on hoidettavissa ja monet diagnoosin saaneet parantuvat kokonaan. On erityisen tärkeää muistaa, että jokainen potilas on ainutlaatuinen ja kaikki kolmoisnegatiiviset rintasyövät eivät ole samanlaisia.


Rintasyövän karkea jaottelu tehdään useimmiten syöpäkudoksen estrogeeni- ja progesteronireseptorien (ER ja PR), HER2-kasvutekijän ilmentymisen sekä syöpäsolujen jakautumisnopeuden (Ki67) pohjalta. ER-, PR-, Ki67- ja HER2-määritykset ovat potilaan ennusteen ja hoidon kannalta tärkeitä.


Naissukupuolihormoneilla eli estrogeenilla ja progesteronilla, voi olla vaikutusta rintasyövän syntyyn ja kehitykseen. Hormonireseptoripositiivisessa rintasyövässä naishormonit edistävät syövän kasvua sitoutumalla syöpäsolun pinnalla oleviin reseptoreihin lisäten syöpäsolujen kasvua ja jakautumista. Noin 80 % kaikista rintasyövistä on hormonireseptoripositiivisia.


HER2-positiivisessa rintasyövässä HER2-proteiini kiinnittyy syöpäsolun pinnalla oleviin HER2-reseptoreihin, vaikuttaen näin syöpäsolun kasvuun. Reseptorien runsas määrä kiihdyttää syöpäsolujen jakautumista.


Kolmoisnegatiivisen rintasyövän soluissa ei esiinny hormonireseptoreita eikä HER2-monistumaa eli ER, PR ja HER2 ovat kaikki negatiivisia.






Kolmoisnegatiivisen rintasyövän hoito


Yksilöllinen hoitosuunnitelma


Potilaan yksilöllinen hoitosuunnitelma laaditaan syöpäkasvaimen koon, sijainnin, levinneisyyden sekä mahdollisten muiden yksilöllisten tekijöiden perusteella. Yleensä hoito koostuu leikkauksesta, solunsalpaajahoidosta sekä sädehoidosta. Hoito voidaan aloittaa myös neoadjuvanttihoidolla. Kerron tässä yhteydessä enemmän neoadjuvanttihoidosta. Muista syöpähoidoista (leikkaus ja sädehoito) löydät tarkempaa tietoa toisaalla blogissa.



Mitä tarkoittaa neoadjuvanttihoito ?


Neoadjuvanttihoidolla tarkoitetaan ennen rintasyöpäleikkausta annettavaa säde- tai lääkehoitoa. Lääkehoitona käytetään yleensä solunsalpaajahoitoa, solunsalpaajan ja täsmähoitojen yhdistelmää tai hormonaalista hoitoa.


Suomalaisen FinNa-tutkimuksen (Finnish Neoadjuvant) perusteella kolmoisnegatiivista rintasyöpää sairastavat potilaat hyötyvät ennen leikkausta aloitettavasta lääkkeellisestä neoadjuvanttihoidosta (eli solunsalpaajahoidosta), sillä sen avulla voidaan saavuttaa erinomainen hoitovaste. Neoadjuvanttihoidolla tähdätään rintasyöpäkasvaimen leikattavuuden parantamiseen ja sen etuna on myös mahdollisuus hoidon nopeaan aloitukseen. Neoadjuvanttihoito kestää keskimäärin noin 5 kuukautta, jonka jälkeen on yleensä vuorossa leikkaus.


Neoadjuvanttihoidon etuna on myös mahdollisuus seurata varhaista hoitovastetta ja käyttää saatua tietoa leikkauksen jälkeisen liitännäishoidon suunnittelussa. Tutkimuksissa on todettu, että mitä aggressiivisempi syöpätyyppi on kyseessä, sitä todennäköisemmin neoadjuvanttihoidolla saavutetaan täydellinen patologinen vaste. Täydellisellä hoitovasteella tarkoitetaan kaiken invasiivisen kasvainsolukon katoamista mikroskooppisen tarkastelun perusteella sekä rinnan alueelta että kainalosta. In situ-karsinooman löytyminen on sallittua yleisimmässä täydellisen hoitovasteen määritelmässä.


Potilailla, joilla saavutetaan täydellinen patologinen vaste, on suurempi todennäköisyys saavuttaa pidempi uusiutumisvapaa sekä kokonaiselossaoloaika. Loposen ym. (2022) tekemän tutkimuksen mukaan kolmoisnegatiivisen rintasyövän neoadjuvanttihoitoa käytetään lisääntyneestä tutkimusnäytöstä huolimatta verrattain vähän suomalaisessa erikoissairaanhoidossa.



Kolmoisnegatiivisen rintasyövän ennuste


Näyttö neodjuvanttihoidolla saavutettavista erinomaisista hoitotuloksista puoltaa tämän hoitomuodon vakiinnuttamista osaksi suomalaista hoitokäytäntöä. Jotta neoadjuvanttihoidon käyttö yhtenäistyisi entisestään, edellyttää se rintasyövän hoitopolun ja toimintamallien kehittämistä moniammatillisesti syöpälääkärien, kirurgien, radiologien ja patologien yhteistyönä.


Täsmälääkkeiden puute tekee kolmoisnegatiivisesta syövästä hankalan tapauksen. Kasvaintyyppiä tutkitaan kaiken aikaa ja tutkijat ovat havainneet, että kyseessä on enemmän kuin yksi tauti ja että TNBC-ryhmän sisällä on paljon eroavaisuuksia. Vielä ei tiedetä, miksi osa potilaista paranee täysin ja osalla tauti uusii. Kolmoisnegatiivisen rintasyövän hoitomahdollisuuksia tutkitaan koko ajan ja maailmalla onkin käynnissä satoja kliinisiä tutkimuksia kolmoisnegatiivisesta rintasyövästä.



Omakohtainen kokemukseni kolmoisnegatiivisesta rintasyövästä


Oma kolmoisnegatiivinen rintasyöpäni todettiin tammikuussa 2016. Samassa rinnassa oli toisiinsa kietoutuneena histologisesti luokiteltuna kaksi erilaista kasvainta. Ensimmäinen oli kooltaan 1,6 cm x 1,4 cm, G2, Ki-67 70 % ja toinen 2,5 cm x 1,4 cm, G3, Ki-67 70 %. Lääkäri totesikin, että olipa onni, kun ne ilmestyivät samaan aikaan. Saan molemmat hoidettua yhdellä kerralla.


Alun levinneisyystutkimusten jälkeen hoitojuna lähti vauhdilla liikkeelle ja hoidot aloitettiin neoadjuvanttihoidolla. Solunsalpaajilla saavutettiin täydellinen hoitovaste ja leikkaushoidoksi riitti rinnan osapoisto sekä kainalon imusolmukkeiden poisto. Lopuksi sain vielä 25 + 5 kertaa sädehoitoa. Nyt hoidoistani on kulunut jo yli kuusi vuotta, syövästä muistuttavat enää kaksi vaaleaa arpea sekä vuosittaiset kontrollitutkimukset.


Tästäkin syövästä voi selvitä ja sen jälkeen voi elää hyvää ja täysipainoista elämää ilman jatkuvaa pelkoa tulevasta.



Facebookissa on aktiivinen, kolmoisnegatiivista rintasyöpää sairastavien naisten suljettu ryhmä, josta saat vertaistukea ja jossa voit keskustella saman kokeneiden naisten kanssa. Ryhmä on nimeltään Triplanegatiiviset, ja löydät sen täältä:






 

Artikkelissa käytetyt lähteet:


Triplanega – enemmän kuin yksi tauti. Europadonna. https://www.europadonna.fi/triplanega-enemman-kuin-yksi-tauti/



Loponen, H., Barker, H., Ylisaukko-Oja T., Bärlund M. & Tanner, M. 2022. Rintasyövän neoadjuvanttihoidon toteutuminen ja tulokset. Lääkärilehti. Alkuperäisartikkeli: Suom. Lääkäril. 2022; 78: e33517 www.laakarilehti.fi/e33517 (Julkaistu 23.9.2022) https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/alkuperaistutkimukset/rintasyovan-neoadjuvanttihoidon-toteutuminen-ja-tulokset/


Mitä rintasyövän neoadjuvanttihoito tarkoittaa? Rintasyöpä.fi. Roche. https://rintasyopa.fi/hoito/leikkausta-edeltava-hoito/


Rintasyövän valtakunnallinen diagnostiikka- ja hoitosuositus 2023. Suomen rintasyöpäryhmä RY. Finnish Breast Cancer Group.


Sipilä, H. 2023. Solunjakautuminen rintasyövän ennusteen arvioinnissa. Turun yliopisto. Lääketieteellinen tiedekunta.



Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page