top of page
  • Writer's pictureKatja Leino-Loison, TtM & Sh

Mitä kannattaa ottaa mukaan ensimmäiseen sytostaattitiputukseen?




Tarvitsenko eväitä sytotiputuksessa?

Jos sinulle vain suinkin maistuu, kannattaa ennen tiputusta syödä reilu aamiainen tai käydä vaikka sairaalan ruokalassa syömässä, sillä tiputus voi kaiken kaikkiaan kestää useamman tunnin.


Joissakin syöpäyksiköissä on tarjolla välipalaa sytostaattihoitojen aikana. Tarjolla voi olla esimerkiksi leipää, täytettyjä sämpylöitä, proteiinijuomia, hedelmiä, mehua, kylmää kahvijuomaa tai jogurttia. Toisissa hoitoyksiköissä ei ole tarjolla mitään. Jos olet epävarma oman yksikkösi tarjonnasta, kannattaa ottaa mukaan omat, helposti syötävät eväät tai ainakin jotain pientä naposteltavaa. Pähkinät ja hedelmät ovat helppoja mukaan otettavia. Mieleistä juotavaa kannattaa aina varata mukaan.


Voit paloitella eväsleivät ja hedelmät jo kotona valmiiksi suupaloiksi, jolloin syöminen on helpompaa. Ihan parhaita lempiruokia kannattaa kuitenkin välttää, sillä jos satut kärsimään pahoinvoinnista tiputuksen jälkeen, saattaa mielesi yhdistää myöhemmin pahoinvoinnin tiputuksen aikana syötyyn ruokaan. Itse en esimerkiksi pysty enää syömään kuivattuja aprikooseja. Ne muistuttavat minua ensimmäisestä tiputuksesta, jännityksestä ja huonosta olosta.


Joissakin yksiköissä saat jäämurskaa tai mehujäätä imeskeltäväksi tiputuksen aikana. Voit ottaa tarvittaessa mukaasi myös omat ”kylmäeväät” esimerkiksi pieneen kylmälaukkuun.


Mitä kannattaa pukea päälle ensimmäiseen sytotiputukseen?

Lämpimät, väljät ja mukavat vaatteet ovat parhaat pitkään paikallaan istumiseen. Vaatteet, jotka eivät kiristä ja joissa sinun on hyvä olla.


Yläosaksi kannattaa valita paita, jossa on väljät hihat, sillä toisinaan paras suoni kanyylille löytyy kyynärtaipeesta.


Housujen on hyvä olla sellaiset, jotka on helppo pukea ja riisua vaikka yhdellä kädellä, sillä kanyyli kädessä voi olla hankalaa toimia. Joskus nimittäin täytyy käydä wc:ssä hoidon aikana.

Lisäksi voit varata mukaan lämpimän huivin tai vaikka villasukat, jos haluat ottaa kengät pois hoidon ajaksi.


Mukavasta, pehmeästä tunikasta muodostui itselleni ”voimavaate”, jonka puin usein ylleni sytostaattihoitoihin.


Miten saan aikani kulumaan sytotiputuksessa?

Ensimmäisellä kerralla hoitaja yleensä viipyy vierelläsi pidempään tarkkaillen vointiasi sekä kertoen hoitoihin liittyvistä käytännön asioista, hoitojen sivuvaikutuksista ja kotihoito-ohjeista.

Jossain hoitoyksiköissä saat käyttöösi Doketakseli-tiputuksen yhteydessä jäähanskat ja -tossut tiputuksen ajaksi. Silloin kannattaa varata mukaan lämmintä, helposti puettavaa vaatetta tai vaikka iso huivi, jonka voit kietoa harteillesi.


Puhelin, tabletti tai läppäri ja kuulokkeet ovat kaikkein yleisin ja helpoin viihdyke. Muistathan ladata akun täyteen etukäteen. Voit kuunnella äänikirjoja, podcasteja, musiikkia tai vaikka meditaationauhoitteen. Lisäksi voit pelata tai katsoa vaikka Netflixiä.


Viereiseen tuoliin saattaa osua mukavaa juttuseuraa ja koska hoitosyklit ovat usein samat, saatatte tavata samalla porukalla seuraavillakin kerroilla. Silloin aika kuluu nopeasti rupatellessa ja kuulumisia vaihtaen.


Jos virkkaat tai kudot mielelläsi, voit ottaa mukaasi käsityön.


Toisinaan huoneessa on TV, ja aika kuluu sitä katsellessa.


Kirjat, lehdet, ristikot ja sudokut ovat myös hyvää ajankulua. Voi kuitenkin olla, että et jaksa keskittyä lukemiseen tai ristikoiden ratkomiseen.


Saatat myös tuntea olosi väsyneeksi ja haluat levätä, torkkua tai nukkua.


Saatat tarvita myös nenäliinoja ja huulirasvaa.


Miten selviän kotimatkasta?

Yleensä sytostaattihoidon sivuvaikutukset alkavat vasta muutamien tuntien kuluttua lääkkeen saamisesta. Ehdit siis aivan hyvin kotiin ennen mahdollisen pahoinvoinnin alkua.

Jos haluat, voit kuitenkin varata kotimatkalle pienen muovipussin, nenäliinoja ja kosteuspyyhkeitä ihan siltä varalta, että pahaolo yllättää.


On myös hyvä pitää mielessä, että jokainen reagoi hoitoihin yksilöllisesti. Kaikki sytostaatteja saavat potilaat eivät saa sivuvaikutuksena pahoinvointia. Sinulle annetaan ensimmäinen annos pahoinvoinnin estolääkettä jo ennen sytostaattitiputuksen alkua tai samanaikaisesti sytostaatin kanssa. Muistathan kertoa oireistasi seuraavalla hoitokerralla, jotta hoitohenkilökunta osaa antaa sinulle tarvittavan määrän pahoinvointilääkettä.


Muuta tärkeää

Ota mukaan avoin ja positiivinen mieli. Luota ja usko hoitoihin sekä sinua hoitavaan henkilökuntaan. Hyvässä seurassa hoidot kuluvat nopsaan ja mukana voi olla myös ripaus iloa ja huumoria.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page